Het eerste U15-café na de vakantie was bij U15-lid Berenschot. We sloten aan bij de bedrijvenbijeenkomst van Businesseiland. Thema? Duurzame mobiliteit! Verrassing van de middag was topspreker Iwan Göbel van Burton Car Company.

Alice Hendriksen Oostereng heette iedereen welkom. Zij is voorzitter van Businesseiland Utrecht. Samen met Marion Patist, projectleider duurzame mobiliteit en projectleider van U15, werkt zij hard aan fietsstimulatie en het beperken van parkeeroverlast binnen de regio. Ze willen het businesseiland duurzaam en vitaal maken, onder andere met een e-bike proeftuin en een deelfietsensysteem. Deze zijn aangeboden door de ondernemersvereniging, de gemeente en Provincie Utrecht. 

Marion Patist pakt het woord en vertelt enthousiast over project Rij2op5.

Qbuzz

Ook wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een flexibel product binnen het OV. Qbuzz is hierbij nauw betrokken. Van alle kanten wordt de roep sterker. Mensen willen vrij zijn om het vervoermiddel te nemen dat voor hen die dag het beste uitkomt, zonder dat zij vastzitten aan een bepaalde regeling of abonnement. Verder stimuleert Qbuzz de campagne ‘Neem een OV-dag.’

Een jongensdroom

Iwan Göbel vertelt gepassioneerd over zijn pad van jongensdroom naar succesvolle onderneming. “Wij verkopen geen auto’s, wij verkopen een hobby, een passie.” Burton Car Company is ontstaan in 1993. De broers Iwan en Dimitri bouwden al sinds hun kindertijd rijdende objecten van ‘oude rommel’. Tijdens hun studie ontstond de liefde voor de lelijke eend. Al snel werd deze omgebouwd tot een pick-up en Lomax. 

De broers geloven heilig in een circulaire deeleconomie, ondernemerschap en duurzaamheid.  In de jaren ’90 ontwierpen ze een nieuwe sportauto, gebouwd op het chassis van de 2CV. Dat mondde in 2009 uit in de meest circulaire sportwagen ter wereld, van slechts 480 kilo.

Burton Electric 

Uit dezelfde familie, maar toch wezenlijk anders: de Burton Electric. Deze auto is op dit moment de meest duurzame sportauto ter wereld.