Fietspad Amersfoort
dinsdag 26 februari 2019, 11:44

U15 in de Adviesraad Snelfietsroutes

Aletta Koster is coördinator Duurzame Mobiliteit in het gebied rondom Utrecht Centraal. En namens U15 zit ze sinds kort in de Provinciale Adviesraad Snelfietsroutes. Op 20 februari kwam deze raad voor het eerst bijeen. Hun doel? De provincie adviseren bij hun plan om zeven snelfietsroutes te realiseren.

De Provincie Utrecht wil het fietsgebruik stimuleren, óók voor woon-werkverkeer en langere afstanden, om de regio bereikbaar en leefbaar te houden. Bij snelfietsroutes komen nogal specifieke vragen kijken. Hoe combineren we bijvoorbeeld snelle fietsen als speed pedelecs met langzame fietsers op één route? Hoe betrekken we aanwonenden en belanghebbenden goed bij de aanleg? Welke innovaties van buitenaf passen ook goed in Utrecht? Hoe bevorderen we de veiligheid?

Gedeputeerde Dennis Straat is blij met de nieuwe adviesraad: “Wij hebben hoge ambities. De provincie neemt het voortouw bij de ontwikkeling van de snelfietsroutes, maar ze kan het zeker niet alleen. We hebben de steun van de gemeenten nodig, maar ook de kennis en kunde van andere belangrijke partners.”

Deze aanpak past ook binnen de focus van Aletta op MaaS (Mobility as a Service), waarin werknemers meer mogelijkheden voor vervoer voorgeschoteld krijgen. Een deelfiets voor woon-werkverkeer zou daar onderdeel van kunnen zijn.

Welke organisaties er nog meer in de raad zitten? Dat zijn de Fietsersbond/Utrechts Fiets Overleg, Natuur- en Milieufederatie, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Wielerplatform Utrecht, CROW-fietsberaad en Rijkswaterstaat.

Meer nieuws