De  Uithof Science Park
woensdag 10 april 2019, 14:07

Pilot: Uitstappen in de spits

Elke ochtend is het spits. We zijn er in Nederland inmiddels aan gewend. Maar op sommige plekken of trajecten is het extreem druk. De NS noemt dat de hyperspits. Samen met wetenschappers, belangenorganisaties en overheden zijn ze in gesprek gegaan om daar iets aan te doen in de spitstreinen. En met Goedopweg hebben ze op basis daarvan een pilot ontwikkeld: Stap Uit! Waar het om draait? Reizigers voor Utrecht Science Park al op Lunetten uit de trein halen om met de deelfiets verder te reizen.

Gratis kopje

De samenwerking tussen NS en Goedopweg komt voort uit de brede stakeholderdialoog ‘Spits In De Trein’ die NS in 2017 is gestart. De pilot liep van 25 maart tot en met 5 april 2019, met medewerking van de Universiteit Utrecht. Studenten en werknemers werden verleid om al op station Utrecht Lunetten uit te stappen en daar een deelfiets van Donkey Republic te pakken. Na een fietstochtje van een kwartier kregen ze als beloning een gratis kopje koffie of thee van barista Roberto, bij The Basket op het Utrecht Science Park.

Deelfietsen

Om de reizigers goed op weg te helpen zijn er wegwijzers aangebracht vanaf station Utrecht Lunetten naar het Utrecht Science Park. Zo fietsten ze in één keer goed. Na de pilotfase zijn er nog steeds deelfietsen beschikbaar op station Lunetten, maar dan tegen betaling. Het komende jaar komen er mogelijk ook fietsen in de binnenstad en op andere regiostations.

Goede samenwerking

Het project toont duidelijk de meerwaarde van een goede samenwerking aan. De fietsleverancier, het programma GOW, de gemeente, de NS en de werkgevers vanuit U15 zetten hier iets neer dat aansluit bij de behoefte aan meer ketenmobiliteit. Op basis van de uitkomsten en een evaluatie bepalen ze óf en hoe ze de campagne breder gaan uitrollen, in september 2019 aan het begin van het nieuwe schooljaar. Het doel: de regio Utrecht leefbaar en bereikbaar houden.

Meer nieuws