I Stock 871109958
maandag 29 april 2019, 18:11

Files nemen ernstig toe: 5x waarom

De files in het eerste kwartaal van 2019 waren erger dan vorig jaar. De verkeershinder steeg met maar liefst 7 procent, meldde de ANWB. In het algemeen nam de filezwaarte (lengte van een file x de duur) zelfs met 13 procent toe in de ochtendspits en met 8 procent in de avondspits. Hoe komt het dat files zo hard toenemen en wat kunnen we eraan doen?

 1. Groei van de economie
  De grootste reden voor deze verkeershinder is volgens de ANWB de groei van de economie. Wat er direct voor zorgt dat er meer zakelijk en goederenvervoer is.
 2. Gevaarlijke situaties door drukte
  Er rijden te veel auto’s op de weg, waardoor regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Ruimte voor manoeuvrefouten is er niet. Per jaar gebeuren er dan ook zo’n 25.000 ongelukken op de Nederlandse snelwegen. De capaciteit van het wegennet neemt wel toe, maar lang niet sterk genoeg om de groei op te vangen.
 3. Online shoppen zorgt voor meer verkeer
  We bestellen steeds meer online en daarmee groeit het verkeer van pakketvervoerders. En meer verkeer is meer file.
 4. Afstand tussen huis en werk neemt toe
  Buiten je woonplaats werken of zelfs aan de andere kant van Nederland; het is lang niet gek meer. En die afstand tussen werklocatie en woonplaats blijft maar groeien. En hoe groter de afstand, hoe langer iemand op de weg is. En dat zorgt weer voor extra drukte.
 5. Asociaal gedrag van automobilisten
  Te hard rijden, telefoongebruik in de auto of scherpe inhaalmanoeuvres; het zijn zo maar wat acties die lijden tot ongelukken en files.

De filezwaarte nam dit jaar in het oosten en zuiden van het land meer toe dan in de Randstad. De drukste filedag van 2019 was tot nu toe 22 januari, door sneeuw en gladheid. Er stond toen een record van 2287 kilometer aan files.

Wat kunnen we doen?

Onze mobiliteit verduurzamen. Bij U15 zijn we daar dagelijks met onze leden mee bezig. Door medewerkers te stimuleren om op de fiets te gaan, een elektrische auto te leasen of juist door vaker thuis te werken. U15 helpt je daar graag bij.

Meer nieuws