I Stock 871109958
dinsdag 9 oktober 2018, 15:59

Vijf redenen waarom het aantal files toeneemt

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen. Het aantal files is in de eerste helft van het jaar met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode over 2017. Dat laat de ANWB weten. Hoe dat komt? Vijf redenen!

Economie trekt aan
Nederland ontwikkelt zich economisch, waardoor het drukker wordt op de weg. Vooral het zakelijk vervoer en goederen die vervoerd moeten worden neemt toe. En het feit dat automobilisten het over het algemeen lastig vinden om vaste patronen af te wijken, helpt ook niet echt.

Meer auto’s op de weg
Het gevolg van de toename in verkeer is dat het verkeerssysteem bijna vol zit. Daardoor is het een dunne lijn tussen doorrijden en file. Dat is vooral duidelijk op de drukke wegen. Een toerit uit een dorpje die maar een paar auto’s toevoert kan al snel voor file zorgen.

Online verkoop stijgt
Door het hele land stijgt het aantal online verkopen en daarmee het aantal bestelbusjes. Al die kleine pakketjes bij elkaar zorgt ervoor dat er op sommige plekken teveel auto’s zijn en er dus files ontstaan.

Afstand woon- werkverkeer neemt toe
Werknemers werken steeds verder van huis. Een deel van de forensen gaat met het OV, maar velen pakken nog gewoon de auto voor deze lange afstanden. De capaciteitsvraag in de ochtend- en avondspits op de weg is te hoog om het aantal automobilisten zonder files te verplaatsen.

Thuiswerken en flexibele werktijden zou een mooie oplossing zijn om het verkeer wat meer te spreiden en zo files te voorkomen.

Gedrag automobilisten verslechtert
Tot slot neemt het gebruik van telefoons in de auto toe. In de file letten automobilisten daardoor minder goed op, trekken ze minder snel op en lost daardoor de file traag op. Verder wisselen veel automobilisten constant van rijstrook, waardoor ze tijdelijk twee plekken op de weg innemen.

Denk de volgende keer als je in de file staat nog eens aan dit lijstje en bedenk hoe jij een verschil kan maken. Is reizen buiten de spits om voor jou een optie? Win tijd en verlies je filefrustratie!

Meer nieuws