Utrecht Centrum Verkeerspunten Img 8677
vrijdag 7 december 2018, 14:28

U15-leden mijden weer massaal de spits!

We werken hard aan duurzame mobiliteit in Midden-Nederland. Hoe goed we bezig zijn, wordt onder andere gemeten in het aantal spitsmijdingen dat we realiseren. En uit de laatste meting van Goedopweg blijkt dat we (weer) trots mogen zijn!

U15 is verantwoordelijk voor 40% van de 9.900 spitsmijdingen die Goedopweg dit jaar heeft gerealiseerd. Namelijk 4.301 spitsmijdingen per dag, tegenover 3.300 in 2017. Daarvan zijn er 2.875 toe te schrijven aan U15-lidmaatschap en veranderingen in het beleid. De overige 1.426 spitsmijdingen worden gerealiseerd door deelname van U15-leden aan Goedopweg-projecten.

Duurzamere medewerkers
Het blijkt dat leden van U15 een duurzamer mobiliteitsprofiel hebben dan niet-leden. Heel veel werknemers zijn overgestapt van de auto naar fiets, e-bike, OV en thuiswerken. Op dit moment gebruikt al 55% van de leden een alternatief op de auto als het gaat om woon- werkverkeer, tegenover 35% bij de niet-leden. Een enorm verschil.

Waarom spitsmijdingen?
Goedopweg is een samenwerking tussen de Provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Utrecht, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en U15. Goedopweg, en het Beter Benutten-programma waar het uit voort komt, berekenen het resultaat in het aantal spitsmijdingen. Dit maakt het met name voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat makkelijk om de verschillende regio's in Nederland met elkaar te benchmarken.

Duurzame mobiliteit
We zijn dan ook blij met deze uitslag. Het bevestigt nog maar eens met harde cijfers dat U15-leden en hun werknemers gaan voor duurzame mobiliteit. Hierdoor dragen we echt bij aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Want spitsmijdingen betekenen minder files, minder kosten, minder CO2-uitstoot en meer vitaliteit.

Word lid!
Via onze ruim 200 leden worden 71.000 werknemers in deze regio gestimuleerd om duurzaam te reizen. Bijvoorbeeld door voor andere vormen van vervoer te kiezen, door buiten de spits te reizen en thuis te werken. Is jouw organisatie er ook klaar voor? Word dan lid van U15.

Meer nieuws