Utrecht Centrum Verkeerspunten Img 8677
dinsdag 4 september 2018, 13:48

Groene toekomst voor duurzame logistiek

Verduurzaming is hét thema van U15. Het aantal organisaties uit Midden-Nederland dat ook initiatief neemt om aan de slag te gaan met duurzaamheid, groeit met de week. Mooie ontwikkelingen! Een van de belangrijkste onderwerpen binnen duurzaamheid is: duurzame logistiek. Het is dan ook goed nieuws dat er steeds meer initiatieven ontstaan die dit onderwerp aanpakken. Aanstaande donderdag 6 september 2018 staat het nieuwe U15-café dat gehost wordt door woningcorporatie Mitros in het teken van duurzame logistiek! Nieuwsgierig? Klik hier en meld je aan!

Utrecht wordt groen
Een mooi voorbeeld is de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek, die in 2014 door de gemeente Utrecht is ondertekend. Deze Green Deal sluit aan op het landelijke beleid om te verduurzamen in de binnenstedelijke logistiek. Het uiteindelijke doel is ‘zero emissie stadslogistiek’ in 2025. Met andere woorden: de gemeente Utrecht werkt samen met bedrijven die gevestigd zijn in en rondom het centrum en stationsgebied CO2-neutraal te bevoorraden. Een mooie doelstelling!

Hoe kunnen goederenstromen gebundeld worden en/of hoe milieuvriendelijke voertuigen hierbij in de ‘last mile’ gebruikt worden (van bundelingslocatie de (binnen)stad in). Organisaties zoeken hiervoor de samenwerking op en nemen ook zelf maatregelen. Zo rijden er binnenkort twee volledig elektrische onderhoudsbussen van woningcorporatie Mitros rond in Utrecht.

Duurzaam de weg op
Maar er is nog meer mogelijk! Denk aan; elektrische trucks, het gebruik van LEVV’s (licht elektrische vrachtvoertuigen), slimmer bestellen en bundeling van goederen. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden.

Samen is de toekomst
De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek valt of staat met een stabiele samenwerking. Dat komt goed uit! Want op dit moment zijn er maar liefst 16 gemeenten die deze Green Deal ondertekend hebben. De toekomst voor duurzame logistiek ziet er groen uit!

Wil je meer weten over duurzame logistiek? Kom dan a.s. donderdag 6 september naar de bijeenkomst en laat je inspireren. Meld je snel aan. Dat doe je hier!

Het U15-café wordt gehouden bij Mitros en begint vanaf 15.00 uur.

Meer nieuws