Postnl
dinsdag 18 april 2017, 10:11

PostNL denkt creatief mee

Hoe gaat een groot bedrijf als PostNL nou om met duurzaamheid? Een goede vraag. Daarom belden we Johan ten Brinke eens op. Hij is Manager Depot Amersfoort. “De pakkettenafdeling”, zoals hij het zelf noemt.

Wat doet PostNL aan duurzaamheid? “Wij hebben duurzaamheid een hoge prioriteit gegeven. Dat doen we al een aantal jaar. Zo hebben we bij al onze panden in Amersfoort zonnepanelen geplaatst. Er liggen er nu 1.180 op de daken. Zo kunnen we in een groot deel van onze stroomvraag voorzien. Bovendien scheiden we standaard al ons afval en werkt onze verlichting op sensoren. Dus die gaat alleen aan als er iemand in de buurt is.”

U15 is natuurlijk ook benieuwd naar mobiliteit. Hoe staat het daar mee? “We zijn vorig jaar begonnen met het omzetten van al onze auto’s en bestelbussen naar groen gas. En we dagen chauffeurs in challenges uit om zo zuinig mogelijk te rijden. Dat doen we al een aantal jaar. Een mooie strijd! Daarnaast proberen we landelijk een andere vorm van distributie te stimuleren. We willen pakketten in het centrum zoveel mogelijk bezorgen met fiets, e-bike of elektrische auto. Er loopt nu een pilot in de grote steden. Daarbij kijken we hoe dat in de praktijk gaat en hoe dat bevalt.”

En lokaal? “Bij de stadsbezorging in Delft gebruiken we bijvoorbeeld kleine autootjes. Ook omdat steeds meer steden dieselauto’s uit het centrum willen weren. Utrecht heeft resoluut de diesel een halt toegeroepen en ook Amersfoort heeft plannen in die richting. Daar proberen wij op mee te liften en in mee te gaan. We willen dat zo vroeg mogelijk samen met de overheden oppakken. Ik heb daarover al gesprekken gepland met de adviseur mobiliteit van de gemeente Amersfoort. Want PostNL wil graag meedenken en met creatieve oplossingen komen. We hebben daarom landelijk een speciale afdeling die zich met dit soort zaken bezighoudt en die blijven initiatieven ontwikkelen om hier mee verder te gaan.”

Meer nieuws