Marion Patist
dinsdag 16 mei 2017, 14:41

Marion Patist op Businesseiland

Marion Patist is projectleider van het bedrijventerrein Businesseiland. De nieuwste toevoeging aan onze bedrijventerreinenaanpak. Ze vertelt ons in het kort over haar aanpak en de eerste plannen.

‘’Mijn eerste taak is om de bedrijven met elkaar in contact te brengen. Hoe staan zij tegenover duurzame mobiliteit en willen ze daaraan meewerken? Een van de ‘quick wins’ is fietsstimulering. In het verleden is daar veel aandacht aan besteed en dat heeft succes gehad. We leggen nu de focus op de werkgevers en koplopers om andere bedrijven te stimuleren.”

Volgens Marion is dit een gedragsveranderingscampagne, waarbij werknemers gestimuleerd moeten worden om twee van de vijf werkdagen de fiets te pakken, volgens het bekende programma Rij2op5. Bij De Wetering is deze campagne ook een succes. Toen Marion 17 jaar geleden de wereld van vervoersmanagement binnenstapte, riep zij al: “Het is geen vervoersmanagement, maar gedragsverandering”.

Het initiatief van de bedrijven zelf vindt zij het allerbelangrijkste. “Businesseiland Utrecht heeft zelf bij de gemeente aan de bel getrokken en kwamen zelf met de intrinsieke motivatie om een project voor duurzame mobiliteit neer te zetten. Toen is het balletje gaan rollen en bij U15 terecht gekomen. Ik ben er alleen om te begeleiden als adviseur en coach, maar de bedrijven moeten het uiteindelijk doen. Het enthousiasme is volop aanwezig. Dat ben ik al veel tegengekomen.”

Marion is nu nog bezig met verkennende gesprekken. Ongeveer 10 grote bedrijven hebben al een enthousiaste bijdrage geleverd. Het doel is dat er eind dit jaar minimaal 20 bedrijven actief betrokken zijn. Zij combineert nu individuele CO2-footprints met een gebiedsfootprint om inzichtelijk te maken hoe we verder gaan en welke activiteiten nodig zijn.

Meer nieuws