dinsdag 4 april 2017, 11:51

U15-café bij Provinciehuis Utrecht

We trapten het U15-café van 31 maart af met een kijkje in de werkplaats van Mobiele Fietsenmakers. Sinds kort staan ze als pilotproject bij UMC, HU, asr en de Universiteit op bedrijventerrein Utrecht-Oost. Vader en zoon Van Bentum runnen de zaak. “De animo is ongekend. We hadden niet gedacht dat zoveel mensen er gebruik van zouden maken. Eén keer in de maand is niet eens voldoende om aan de aanvragen te voldoen. Na de eerste keer staan we al op ruim 100 reparaties en 20 verkochte zwerffietsen!”

Terug binnen is Mark Pel aan het woord. Hij benadrukt de behoefte aan een bedrijventerreinenaanpak en de focus op vitaliteit in 2016 en 2017. Plannen voor het Centrum, Amersfoort-Noord en De Wetering zijn in de maak. En de gemeente Utrecht heeft U15 benaderd voor een samenwerking. Mooie ontwikkelingen dus!

Jiska Weggeman, communicatieadviseur bij Goedopweg, vertelde over het dagelijks gebruik van de fiets. Waar liggen de behoeften? Op welke manieren reizen forensen nu voornamelijk? Voor heldere antwoorden is data nodig. Daarom wordt iedereen binnenkort opgeroepen mee te doen aan een panel. Toch gaat het in Utrecht al de goede kant op. De provincie staat op nummer 1 als het gaat om fietsgebruik.

We hadden het al even over de aanpak op bedrijventerreinen. In Utrecht-Oost is Bianca Minnaard de projectleider van U15 voor Rijnsweerd en de Uithof. Ze legt uit: “Asr, het UMC en de Hogeschool Utrecht zijn samen verantwoordelijk voor 80% van de verkeersstromen hier. Daar moet en kun je iets mee. Daarom heb ik een plan opgesteld om samen met die organisaties, aangevuld met de Universiteit, te komen tot een goede aanpak. De Mobiele Fietsenmaker is daar een voorbeeld van.” Bianca maakt zich sterk voor het in kaart brengen van de behoeften bij partijen als gemeente, provincie en bedrijven, met als doel een match tussen vraag en aanbod te creëren. “Studenten helpen ons hierbij. Ze doen onderzoek en helpen met nieuwe plannen.”

De afsluiting is voor Gwen Boon, projectleider fiets van Provincie Utrecht. Ze vertelt over de rol van de fiets binnen Beter Benutten Midden-Nederland. Bijvoorbeeld door het aanjagen van de e-bike- en fietsimpulsmaatregel, uitgaande van belonen en ontzorgen. Zo kunnen ze een ondersteunende rol spelen bij de bedrijventerreinenaanpak.

Download hier de hele presentatie!

Meer nieuws