dinsdag 4 april 2017, 11:51

U15-café 26 mei BMC Amersfoort

Onze voorzitter Mark Pel verzorgde de aftrap, met het goede bericht dat U15 ook in Amersfoort aan de slag gaat. Samen met de Vereniging Bedrijvenpark Wieken Vinkenhoef willen we de bereikbaarheid daar de komende jaren op niveau houden. Meer informatie over de aanpak volgt!

Peter Werkman van gastheer BMC kwam daarna met een brandende vraag: hoe krijgen we onze mensen uit de auto en op de fiets of in het OV? BMC wil daar echt iets aan doen, maar er zijn nog geen structurele oplossingen gevonden. Peter is heel benieuwd of gamification daar bij kan helpen. Op dit moment heeft BMC bijvoorbeeld persoonlijke mobiliteitsbudgetten, maar toch kiest bijna iedereen voor een leaseauto. Er zijn hulpmiddelen als conference calls, desondanks heeft het bedrijf 1.000 auto’s op de weg. Elektrische auto’s hebben nog niet de actieradius die bruikbaar is. En dat past niet bij een bedrijf dat volop in detachering zit. Wat wordt er wel gedaan? De top tien van gebruikers wordt regelmatig aangesproken door de fleetmanager. En medewerkers onder de 30 krijgen verplicht een e-drivecursus.

Misschien bieden de drie uitgenodigde partijen uitkomst: Urgenda, Zienergie en XTNT. Zij pitchten kort hun projecten waarin gamification en duurzame mobiliteit centraal staan. Na hun verhaal gingen we in kleinere groepen hierover de diepte in.

Drie mooie initiatieven
Urgenda heeft het project LowCarDiet. Het idee: 30 dagen lang leveren bedrijven strijd om zo duurzaam mogelijk te reizen. Dat wordt online bijhouden en na 30 dagen is de winnaar bekend. In april was dat Strukton, die 64% schoner reisde. En LowCarDiet komt nu ook naar Utrecht.

Zienergie helpt organisaties bij verduurzaming. Daarvoor zetten ze onder andere de Mobiliteitsbattle in. Vorig jaar was dat in Zwolle en Kampen een groot succes. Dit jaar is het ook in Zutphen, Deventer en Apeldoorn. Ook hier gaan bedrijven de strijd aan om zoveel mogelijk brandstof te besparen en de spits te vermijden. Na vier maanden komt daar een winnaar uit. Het helpt bedrijven niet alleen met CO2-reductie. Het heeft ook effect op teambuilding, PR in de regio, imago en motivatie.

Johan Postma van XTNT vertelde over Utrecht in Beweging. Dit is een Fietsstimuleringsprogramma (mogelijk gemaakt door Goedopweg en de provincie Utrecht) dat automobilisten tijdens de spits uit de auto probeert te halen. Daarbij helpt de Times Up-app, een slimme reisassistent. Het programma zet in op vitaliteit en competitie.

Afsluiting
Na de opdeling in subgroepen kwam iedereen weer bij elkaar voor de afsluiting. Die was voor Edith van der Linde van Nationale Fietsprojecten. Ze vertelde over alweer de tiende editie van de Nationale Fiets Naar Je Werk Dag. Die was precies op 26 mei. Ze gingen voor 10.000 deelnemers en wij kunnen alvast verklappen dat dat er 13.977 zijn geworden. Uiteindelijk deed Roger ter Heide nog een oproep om mee te doen aan Mobility Monday en daarna ging iedereen aan de borrel.

Meer nieuws