dinsdag 4 april 2017, 11:51

Symposium vitaal werken

Op donderdag 22 september kwamen in de hockeykantine van Kampong in Utrecht een aantal werkgevers en vertegenwoordigers van sportorganisaties bij elkaar. Er kwamen cijfers aan bod over hoeveel mensen meer zijn gaan bewegen en sporten na campagnes en programma’s op het werk. En over het dalende ziekteverzuim als gevolg hiervan. Zo werd voorgerekend dat elke geïnvesteerde euro 2 tot 3 euro oplevert in termen van verzuim en productiviteit.

Roel Roelfsema van Sport en Zaken (www.sportenzaken.nl) gaf aan dat de cijfers elkaar soms tegenspreken. Hoeveel beweging is nodig per dag? Is 1x per week een uur sporten voldoende of moet je meer denken aan elke dag een half uur intensief wandelen, hardlopen of fietsen? Hij riep op vooral door de cijfers heen te kijken: "Sporten en meer bewegen hebben een positief effect en niet alleen op de gezondheid. Dat is wel duidelijk. Het gaat meer om de manier waarop je als werkgever aanbod inricht en organiseert.”

Annelies Hermens vertelde over de ervaringen bij Capgemini. ”Zoek de resultaten niet alleen in gezondheid, maar ook in teamspirit, verbondenheid met het bedrijf, leiderschap en in een positief imago van het bedrijf.” Juist door mensen zelf de ruimte te geven om met anderen vorm te geven aan hun wensen zorgt voor een beweging die sterker is dan je ooit alleen vanuit een stafpositie kan creëren. Capgemini startte met een sport- en bewegingsscan van Sport en Zaken. “En presenteer de directie de resultaten samengevat op een simpel A4'tje. Zorg zo dat je de top van het bedrijf meekrijgt. Niets werkt daarbij zo overtuigend als actuele cijfers.”

Veel werkgevers merken bij het opstarten van bedrijfssport dat vooral mensen die al sporten meedoen. Ronald Hennekes van Harten voor Sport bevestigt dat. “Maar het trekt toch anderen mee.” Zeker als je, zoals bij Capgemini, deze werknemers ook een rol als ambassadeur geeft.

“Er is veel mogelijk.” Hanneke van de Marel van Vereniging Sportverenigingen Utrecht (VSU) zegt dat er veel te winnen is door in samenwerking met een nabijgelegen sportvereniging een programma op te starten. Er is vaak een zekere schaal nodig om wensen van mensen te honoreren. “Door samen te werken met je buren op een bedrijfsterrein of door in gesprek te gaan met nabijgelegen sportverenigingen kan je het aanbod op een niveau tillen waar meer mogelijk is. Niet in alleen in het aanbod van sport en bewegingsactiviteiten, maar ook in het organiseren van competities en challenges.”

Voor U15 zijn ook de mobiliteitseffecten van belang. Mark Pel: “Zoek het meer bewegen ook in fietsen naar je werk in plaats van met de auto. Plan de sportactiviteiten tijdens de avondspits en zorg daarbij voor een gezonde maaltijd. Werknemers kunnen zo sporten in plaats van file te rijden.”

VSU, Harten voor Sport en Sport & Zaken hebben de handen ineengeslagen om werkgevers een passend aanbod te doen, gebruikmakend van de Utrechtse sportverenigingen en de vele mogelijkheden van hun locaties. Zie ook bedrijfssportutrecht.nl. De ambitie is om het aanbod uit te breiden naar de hele provincie.

Meer nieuws