dinsdag 4 april 2017, 11:51

Leasen e-bikes steeds populairder

Leasen van fietsen is niet alleen duurzaam maar ook een stuk goedkoper dan het leasen van een auto. “Een half jaar geleden hadden we zo’n 50 e-bikes in lease, nu zijn dat er al bijna 1000” zegt Jan Baljeu, directeur van een van de eerste aanbieders; Friesland Lease. Een geleaste e-bike door werkgevers is een fiscaal aantrekkelijk alternatief voor de in 2015 afgeschafte fietsregeling.

Pizzaketen en schoonmaakbedrijf

De geleaste e-bikes worden op allerlei verschillende manieren ingezet. Zorgbedrijven gebruiken ze bijvoorbeeld in het vervoer naar patiënten en een grote pizzaketen ruilde haar scooters in voor e-bikes voor de thuisbezorging. En waar schoonmaakbedrijf Post Cleaning in Drachten al haar orders in een bestelbus rondbracht, gebruiken zij, voor kleinere leveringen, nu een elektrische bakfiets. “Het is nu nog een proef, maar we hebben al gemerkt dat het onderaan de streep fors scheelt.”

Simpele fiscale regels

Leasemaatschappijen en fietsproducten zien pas echt mogelijkheden voor groei wanneer er simpelere fiscale regels komen. Door administratieve rompslomp is de drempel voor het leasen van een (elektrische) fiets nog groot. Waar de fiscus voor auto’s simpele percentages berekend als bijtelling, moet de berijder van een leasefiets zijn privé gereden kilometers zelf bijhouden. De belastingdienst heeft hier een verzoek voor ontvangen, maar kan hier nu nog niets over zeggen.

Bron: NOS

Meer nieuws