dinsdag 4 april 2017, 11:51

Bonus voor zuinige buschauffeurs

De bonus vloeit voort uit het programma Rij Wijzer dat Connexxion medio 2014 heeft ingevoerd. Alle bussen van het bedrijf zijn uitgerust met een kastje waarmee gegevens worden verzameld over de rijstijl van de chauffeur. ”Deelname aan dat meetsysteem is in principe nog vrijwillig, maar in de praktijk schakelt zo ongeveer iedere chauffeur dat kastje wel in”, zegt een woordvoerster van Connexxion. Kern van Rij Wijzer is dat een bewustere rijstijl leidt tot rustiger rijden en daarmee tot minder brandstofverbruik.

Conclusion’s CAR

Deze opzet doet uiteraard denken aan CAR, de reductietool van Conclusion waar Maaike van de Vrande ons tijdens het U15-café van afgelopen november over heeft verteld. Iedere leaserijder van Conclusion doet automatisch mee via een online dashboard. CAR stimuleert iedere gebruiker om zo zuinig mogelijk te rijden en zo voordelig mogelijk te tanken door de gerealiseerde besparing per kwartaal aan de gebruiker zelf uit te keren. In 2014 zorgde CAR er al voor dat de leaserijders gemiddeld 9% zuiniger reden.

Minder bekeuringen

Connexxion merkt nog meer voordelen. De buschauffeurs moeten geleidelijker optrekken, minder pompend remmen en de bus laten 'uitrollen' bij de nadering van een halte. Dat voorkomt ook dat passagiers heen en weer worden geschud. En de rustigere rijstijl leidt tot minder CO2-uitstoot. En sinds de invoering van het rijstijlprogramma is het aantal bekeuringen flink teruggelopen. De punctualiteit heeft er niet onder geleden.

In het eerste echte meetjaar heeft Rij Wijzer tot een besparing van 8,8 procent op het brandstofverbruik geleid, zegt Connexxion. Doel is om jaarlijks 10 procent te besparen. Alle prestaties van chauffeurs zijn individueel gemeten. “Er zijn natuurlijk ook chauffeurs die mopperen op het meetsysteem of aan hun oude rijstijl vasthouden”, zegt de woordvoerster van het bedrijf. “Als je niks hebt bespaard, deel je ook niet mee in de bonus.”

Het originele artikel vind jehier.

Meer nieuws