dinsdag 4 april 2017, 11:51

Tien fietstips!

Om een idee te krijgen, geven we hier alvast 10 tips om fietsen te stimuleren. Want fietsen naar je werk is goed voor je gezondheid. Een kwart van de Nederlanders doet het al. En wist je dat door 2 keer in de week 7,5 kilometer te fietsen, je ook nog eens 200 kilo minder CO2-uitstoot per jaar hebt? Hier komen ze:

1. Doe een nulmeting
Schep inzicht in de huidige situatie. Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel wonen op fietsbare afstand? Etc.

2. Zorg voor goede voorzieningen
Een goede fietsenstalling met voldoende capaciteit, liefst overdekt, afgesloten, dicht bij de ingang, veilig en met handige fietsenrekken. En extra voorzieningen als douches, kluisjes, oplaadpunten, een fietspomp en een bandenplaksetje.

3. Financier aanschaf en kosten
Er zijn mogelijkheden binnen de Werkkostenregeling. Maar je kunt bijvoorbeeld ook abonnementen op OV-fiets en stallingkosten vergoeden.

4. Geef een goede reiskostenvergoeding
Bijvoorbeeld € 0,19 per gefietste kilometer. Onbelast. Ook aan medewerkers die binnen 10 kilometer afstand wonen.

5. Beloon fietskilometers
Bijvoorbeeld via Trappers of Fietsen Scoort.

6. Doe mee aan stimuleringsacties en -programma’s
Er zijn er vele, waar je vaak zelfs gratis aan mee kunt doen. Ze maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door probeeracties, kortingen, apps, wedstrijden, enzovoorts.

7. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag
Bijvoorbeeld een poolauto, scooter, dienstfiets of anonieme OV-chipkaarten, zodat er geen reden is om niet op de fiets te komen.

8. Maak de fietsroute bekender
Met fietsrouteplanners, bijvoorbeeld die van Fietsersbond of ANWB, wordt fietsen laagdrempeliger. Plaats de fietsroute ook op je bedrijfssite, ook voor bezoekers.

9. Maak inzichtelijk wat meer fietsen oplevert
Als medewerkers hun persoonlijke fietscalculator invullen dan zien ze meteen hoeveel calorieën ze verbranden en kosten ze besparen.

10. Doe inspiratie op bij andere werkgevers
Kijk op www.fietsennaarhetwerk.nl en www.slimmeropweg.nl.

Succes!

Meer nieuws