Martijn Elting2Of6
donderdag 14 december 2017, 10:20

Martijn Elting: "Ik ga me niet meer schamen, ik ga voor elektrisch."

Sinds afgelopen januari werk ik bij U15 als procesmanager. Ik ben de verbinder tussen het zeskoppige bestuur en de projectleiders. De spin in het web, zeg maar.

Ik kom uit de wereld van mobiliteit, naar mijn idee het meest dynamische vakgebied om in te werken op ’t moment: de technologische ontwikkelingen en de gevolgen van verstedelijking zijn enorm. Tegelijkertijd moeten we werken aan de verbetering van het klimaat en het tegengaan van de uitstoot van fijnstof. En door die uitdaging word ik gedreven, deze functie sluit daardoor perfect aan bij mijn ervaring maar ook interesses.

Mijn U15-dagen zien er nooit hetzelfde uit. Ben ik ’s ochtends nog aan het overleggen over de visie van U15 met het bestuur, zit ik ‘s middags om tafel met de Provincie over duurzame maatregelen, of ga ik langs bij een potentieel lid om af te tasten wat we voor elkaar kunnen betekenen. Die afwisseling vind ik te gek.

Waar ik nog meer energie van krijg?
Waar ik nog meer energie van krijg? Werkgevers die vol overgave aan de slag gaan met duurzame mobiliteit! Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de U15-projectleiders op de verschillende bedrijventerreinen zo effectief mogelijk hun werk kunnen doen. Een belangrijk onderdeel daarvan is om het wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden maar gebruik te maken van elkaars kennis. Eén van mijn taken is om ervoor te zorgen dat kennis van individuele projectleiders ook bij de andere projectleiders terechtkomt.

Verbindende factor
Die uitwisseling van kennis, tussen projectleiders maar ook tussen leden, vind ik een van de belangrijkste onderdelen van succes. Het verbinden van de kennis en mensen vind ik fantastisch. Iedereen die betrokken is bij U15 is erop gebrand om het verschil te maken. En dat verschil maken we. De resultaten bewijzen dat. Een recent onderzoek van Goedopweg toont aan dat door het werk van de U15 op dit moment 3.300 mensen per werkdag de (auto)spits mijden. U15-leden reizen duurzamer naar hun werk dan niet-leden! We merken dat we groeien qua leden en dat de hoeveelheid energie per lid groeit. We staan aan de vooravond van de volgende versnelling. En nu moeten we doorpakken willen we een bijdrage leveren aan de doelen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken.

Slechte luchtkwaliteit
Mijn droom is om met zoveel mogelijk leden aan het werk te gaan met duurzame mobiliteit. We leven namelijk in een omgeving met de slechtste luchtkwaliteit van Europa. We beseffen ons veel te weinig dat dit gevolgen heeft op de gezondheid van onszelf. En dat het voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door het fijnstof dat we met z´n allen uitstoten door de mobiliteit in de regio. Kom op, we hebben de middelen om te veranderen, dit is het moment om het ook echt te gaan doen.

Elektrisch
Ook ik heb geen excuses meer. Ik richt mijn dag zo duurzaam mogelijk in, door zo min mogelijk te reizen. Ik combineer afspraken in een regio en bepaal elke dag welk vervoersmiddel daar het beste bij past. En als dat de auto is, dan is dat vandaag de dag helaas nog een dieselauto. Maar dat valt in mijn functie en met mijn visie op duurzame mobiliteit echt niet meer uit te leggen. Ik schaam me er nu zelfs voor. Daarom ga ik in 2018 elektrisch rijden. En jij?

Meer blogs